Garibaldino

Lup de mare, rebel condamnat la moarte ?i evadat, militar în America de Sud, revolu?ionar ?i om politic, Garibaldi (n. 4 iulie 1807, Nisa - m. 2 iunie 1882, Caprera) e eroul complet ?i definitiv al "resorgimentului" italian. În 1860, în fruntea a 1.000 de oameni, a întreprins, în Sicilia, o expedi?ie r?mas? celebr? sub denumirea de "Expedi?ia celor 1.000 de c?m??i ro?ii", prin care a reu?it s? înl?ture monarhia local? ?i s? instituie un guvern provizoriu. A cucerit Sicilia ?i Neapole, unindu-le cu regatul Sardiniei ?i Piemontului un an mai târziu.
Marsala, un port din vestul Siciliei, a fost locul din care Garibaldi a plecat în expedi?ia sa sicilian?, dup? ce i-a reu?it un artificiu de tehnic? militar? ce i-a dat posibilitatea s? treac? rapid de pe insula învecinat?, Favignana, unde î?i recrutase voluntarii, la Marsala ?i apoi, aidoma lui Napoleon, în Fran?a, s?-?i continue drumul în glorie, f?r? s? poat? fi împiedicat de trupele regulate care controlau insula. "Mille grazie" (1.000 de mul?umiri) e expresia care evoc? ?i ast?zi num?rul c?m??ilor ro?ii care au eliberat în 1860 Sicilia.
Sub semnul acestui mare erou al Italiei moderne s-au desf??urat weekendul trecut, la 150 de ani de la câ?tigarea independen?ei insulei, numeroase manifest?ri omagiale. Una dintre ele a fost Festivalul Siciliamo (joc de cuvinte - Sicilia amo - care înseamn? "îmi place Sicilia") de la Marsala, unde au fost prezentate produse tipice ?i delicii culinare din regiunea Trapani. Camera de Comer?, Industrie ?i Agricultur? Trapani a construit acest eveniment nu întâmpl?tor, ci chiar la câ?iva pa?i distan?? de portul unde a debarcat eroul. Noutatea absolut? a acestei edi?ii au fost pr?jitura "Garibaldino" - icoan? a artei patiserilor locali, ?i "Coctailul celor 1.000" - b?utur? aromatic? cu gust mediteranean, care exprim? savorile, culorile ?i parfumurile Marsalei (renumit? de câteva veacuri pentru excelentele ei vinuri licoroase).
Despre pr?jitura Garibaldino, care ar?ta ca un chipiu ro?u de revolu?ionar italian din armata lui Garibaldi, cu butoni la cozorocul de culoare neagr?, se poate spune c? e un preparat u?or de f?cut, dar care transform? patiserul în pictor! Re?eta, pe care am aflat-o chiar de la inventatorul s?u, pasionatul Vincenzo Tedesco, nu e deloc complicat?, ingredientele principale fiind pasta de migdale (mandorle, spun sicilienii, ca un acord muzical), past? de portocale, colorant alimentar ro?u. Mai ai nevoie ?i de câteva pic?turi de ciocolat? neagr? (65% cacao) ?i stafide din struguri de pe Insula Pantelleria.
Toate se amestec?, se omogenizeaz? ca un aluat care se las? o vreme s? se odihneasc? la rece, apoi se a?az? în forme (care s? imite, cum spuneam, chipiul revolu?ionarului sicilian) ?i se coace, la 230 grade Celsius, timp de 5 minute, ?i se pune pu?in zah?r tos deasupra. Pe cozoroc se a?az? o petal? de ciocolat?, se monteaz? butonii ?i... sugestia e gata! Un alt produs-vedet? al Festivalului Siciliamo este "Cocktailul celor 1.000", inspirat de num?rul camarazilor lui Garibaldi. E compus din suc de portocale ro?ii siciliene, vin de Marsala "Garibaldi Dolce" (denumire de origine controlat?), vin Nero d'Avola, pu?in? votc?.
Într-o Sicilie însorit?, sub Porta Garibaldi a Marsalei - exact în locul unde, dup? tradi?ie, se spune c? au pornit mar?ul lor spre victorie cei 1.000 de oameni ai lui Garibaldi - am gustat ?i noi din deliciosul "dolcetto" italian. Mille grazie, Sicilia!
Sursa: Jurnalul.ro